Openingstijden in Nijmegen: Alles wat je moet weten

In het bruisende hart van Gelderland ligt Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Met zijn rijke historie, levendige cultuur en diverse winkelmogelijkheden, is het geen wonder dat bezoekers zich aangetrokken voelen tot deze charmante stad. Een cruciaal aspect van elke stedentrip of lokaal verblijf is het kennen van de openingstijden van winkels, restaurants en andere voorzieningen. In deze blogpost duiken we dieper in de openingstijden van Nijmegen, zodat jij je bezoek optimaal kunt plannen.

Winkels en Winkelcentra

Nijmegen biedt een breed scala aan winkels, van boetiekjes en speciaalzaken tot grote warenhuizen en winkelcentra. Deze diversiteit zorgt ervoor dat er voor iedereen wat wils is, of je nu op zoek bent naar de laatste mode, unieke cadeaus of dagelijkse benodigdheden.

Standaard Winkeltijden

De meeste winkels in het centrum van Nijmegen hanteren de volgende openingstijden:

 • Maandag: 12:00 – 18:00 uur
 • Dinsdag t/m Vrijdag: 09:30 – 18:00 uur
 • Zaterdag: 09:30 – 17:00 uur
 • Zondag: 12:00 – 17:00 uur (koopzondag)

Koopavond

Elke donderdag is het koopavond in Nijmegen. De winkels zijn dan meestal geopend tot 21:00 uur. Dit is ideaal voor mensen die overdag werken en toch nog even willen shoppen. Tijdens koopavonden is de stad vaak sfeervol verlicht en heerst er een gezellige sfeer met volop winkelend publiek.

Winkelcentra

Enkele populaire winkelcentra in Nijmegen zijn:

 • Molenpoort Passage: Een overdekt winkelcentrum met diverse modewinkels, juweliers en eetgelegenheden. Hier kun je in een comfortabele en beschutte omgeving winkelen.
 • Plein 1944: Hier vind je een mix van winkels, horeca en servicegerichte bedrijven. Dit plein is een centraal punt in de stad en een ontmoetingsplek voor zowel inwoners als bezoekers.

Supermarkten

Supermarkten in Nijmegen hebben vaak ruimere openingstijden om aan de behoeftes van alle bewoners te voldoen. Ze bieden een breed assortiment aan producten, van verse groenten en fruit tot internationale specialiteiten.

Openingtijden

 • Maandag t/m Zaterdag: 08:00 – 22:00 uur
 • Zondag: 10:00 – 20:00 uur

Populaire supermarktketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben meestal filialen verspreid over de hele stad, zodat je altijd wel een supermarkt in de buurt hebt. Deze supermarkten zorgen ervoor dat je nooit ver hoeft te reizen voor je dagelijkse boodschappen.

Restaurants en Cafés

Nijmegen staat bekend om zijn culinaire diversiteit. Of je nu zin hebt in een snelle hap of een uitgebreid diner, je vindt het hier allemaal. De stad biedt een breed scala aan eetgelegenheden, waaronder traditionele Nederlandse restaurants, internationale keukens en hippe cafés.

Standaard Openingtijden

De meeste restaurants en cafés in Nijmegen hanteren de volgende openingstijden:

 • Maandag t/m Donderdag: 10:00 – 23:00 uur
 • Vrijdag en Zaterdag: 10:00 – 01:00 uur
 • Zondag: 10:00 – 23:00 uur

Voor specifieke openingstijden is het raadzaam om de website van het betreffende restaurant of café te bezoeken, aangezien er uitzonderingen kunnen zijn. Veel restaurants bieden ook de mogelijkheid om online te reserveren, wat vooral handig is bij drukbezochte gelegenheden.

Culturele Bezienswaardigheden

Nijmegen is rijk aan culturele bezienswaardigheden zoals musea, theaters en historische locaties. Deze attracties geven je een inkijkje in de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad.

Valkhof Museum

 • Dinsdag t/m Zondag: 11:00 – 17:00 uur
 • Maandag: Gesloten

Theater de Lindenberg

 • Maandag t/m Vrijdag: 09:00 – 23:00 uur
 • Zaterdag en Zondag: Afhankelijk van voorstellingen

St. Stevenskerk

 • April t/m Oktober: Maandag t/m Zaterdag 10:00 – 17:00 uur, Zondag 12:00 – 17:00 uur
 • November t/m Maart: Beperkte openingstijden, voornamelijk in het weekend

Specifieke Evenementen en Feestdagen

Tijdens speciale evenementen en feestdagen kunnen de openingstijden variëren. Nijmegen staat bekend om zijn levendige evenementen en festivals, die de stad tot een bruisende plek maken.

Vierdaagsefeesten

Tijdens de Vierdaagsefeesten, die jaarlijks in juli plaatsvinden, zijn de meeste winkels langer geopend en zijn er talloze festiviteiten in de stad. Deze feesten trekken duizenden bezoekers en zorgen voor een geweldige sfeer in de stad.

Koningsdag

Op Koningsdag (27 april) zijn veel winkels gesloten of hebben ze beperkte openingstijden. Echter, de markten en festiviteiten zijn volop in gang. Dit is een van de grootste en meest gevierde feestdagen in Nederland, met oranje versieringen en kraampjes door de hele stad.

Kerstperiode

In de maand december zijn winkels vaak langer geopend, vooral tijdens de weekenden voorafgaand aan Kerstmis, om kerstinkopen mogelijk te maken. De stad is prachtig versierd met kerstverlichting en er zijn vaak kerstmarkten waar je unieke cadeaus kunt vinden.

Praktische Tips

 • Check de Website: Voor actuele openingstijden is het altijd verstandig om de website van de winkel, het restaurant of de attractie te bezoeken.
 • Wees Flexibel: Houd rekening met eventuele wijzigingen in de openingstijden, vooral tijdens feestdagen en evenementen.
 • Plan Vooruit: Als je van plan bent om een specifieke locatie te bezoeken, maak dan een reservering indien mogelijk, vooral bij populaire restaurants en culturele bezienswaardigheden.

Conclusie

Of je nu een inwoner bent of een bezoeker, het kennen van de openingstijden in Nijmegen kan je ervaring aanzienlijk verbeteren. Met deze gids ben je goed uitgerust om je tijd in deze prachtige stad optimaal te benutten. Vergeet niet om te genieten van alles wat Nijmegen te bieden heeft, van winkelen en dineren tot het ontdekken van de rijke cultuur en geschiedenis. Nijmegen verwelkomt je met open armen en biedt talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke ervaring.

Verken Onderwerpen

Ben je benieuwd hoe lokale reclame jouw bedrijf kan laten bloeien?

Laten we samen aan de slag gaan en de mogelijkheden ontdekken om jouw bedrijf lokaal in de schijnwerpers te zetten.

Gerelateerde artikelen